,,Het is een positieve vrijdaghandel. Dat mag ook wel na een paar slechte beursdagen. Het Duitse vertrouwen was veel beter dan verwacht en voedt de hoop op een herstel van de grootste economie van Europa. Daarnaast is het wachten op de verkiezingen in Italië, die vooral de obligatiemarkten in de greep houden“, aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,9 procent hoger op 339,42 punten. De MidKap klom ook 0,9 procent tot 538,00 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,8 en 1,9 procent.
Air France-KLM
Op macro-economisch vlak bleek dat het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie in februari voor de vierde maand op rij is toegenomen. De Europese Commissie is echter somberder geworden over de economie van de eurozone. Voor 2013 wordt een krimp voorzien met 0,3 procent, terwijl eerder nog werd gerekend op een groei met 0,1 procent. De Nederlandse economie zal volgens Brussel dit jaar met 0,6 procent krimpen.
Air France-KLM zakte 2,7 procent en was daarmee de grootste daler in de AEX. De luchtvaartgroep is vorig jaar dieper in de rode cijfers gedoken. Het bedrijf wil tot 2015 zo’n 2 miljard aan kostenbesparingen realiseren om uit de verliezen te komen. Bij Air France zullen zo’n 5000 banen verdwijnen.
Boskalis
Grootste stijger onder de hoofdfondsen was baggeraar Boskalis met een winst van 2,6 procent. ING steeg 1,8 procent. De bank en verzekeraar wil Ralph Hamers benoemen als nieuwe topman en opvolger van Jan Hommen. Ahold won 0,3 procent. Het concern heeft volgens persbureau Bloomberg interesse in de Amerikaanse supermarktketen Harris Teeter.
In de MidKap stond Wessanen onderaan met een min van 3,9 procent. Het voedingsbedrijf leed in het afgelopen kwartaal meer verlies dan analisten hadden voorspeld. CSM zakte 1,6 procent na berichten dat er vertraging is opgetreden bij de verkoop van de bakkerijdivsie.
De euro was 1,3174 dollar waard, tegen 1,3204 dollar bij sluiting van de Europese aandelenmarkten op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 93,07 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent duurder, op 114,28 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl